Voor Ouders Home  >>  Voor Ouders

Laatste nieuws: In verband met het corona virus in Nederland zijn alle poetsinstructies aan kinderen op scholen tot nader order uitgesteld.

De school van uw kind doet mee met het pilotproject Poetsj. Doel is ervoor te zorgen dat kinderen geen of minder gaatjes in hun gebit krijgen en de gezondheid van de mond verbetert. Uw kind krijgt meerdere keren per jaar individuele poetsinstructie van Nynke de Jong, een gespecialiseerde mondzorgmedewerker van GGD regio Utrecht.


Nynke heeft de HBO-opleiding Mondhygiëniste afgerond aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkt al jaren bij de GGD als Functionaris Gezondheidsbevordering en als mondhygiëniste in een algemene tandartspraktijk. Ze heeft een passie voor mondgezondheid en voeding en hoe de mondgezondheid kan worden verbeterd. Binnen Poetsj is Nynke verantwoordelijk voor het uitvoeren van het gebitsonderzoek voor het evaluatieonderzoek en de poetsinstructies.


Nadat de poetsinstructie heeft plaatsgevonden op school, krijgt u een e-mail met een link naar een beveiligde pagina van deze website. Nadat u bent ingelogd, komt u op de persoonlijke pagina van uw kind. Op deze pagina staan de resultaten van de poetsinstructie. Samen met uw kind kunt u de resultaten bekijken en de tips, bijvoorbeeld welke tanden en kiezen uw kind extra goed moet poetsen, bespreken . U kunt helpen door samen met uw kind deze tanden en kiezen te poetsen en zelf als ouder na te poetsen. Het is belangrijk om na te poetsen ! Uw kind in deze leeftijdsfase heeft nog niet de motoriek om echt zelf goed te poetsen. Geef complimenten hoe uw kind poetst, altijd! Dat stimuleert!


Dit project duurt 2,5 jaar. Gedurende deze periode doet de GGD regio Utrecht ook wetenschappelijk onderzoek om te bekijken of deze manier van poetsinstructie ook daadwerkelijk minder gaatjes in de kindergebitten oplevert.

Het grote voordeel voor u is dat uw kind meerdere keren per jaar leert goed te poetsen! Hierdoor is de kans op het krijgen van gaatjes aanzienlijk kleiner en neemt de gezondheid van de mond van uw kind toe. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Het programma wordt geheel gratis aangeboden!

Uw kind hoeft geen tandenborstel mee te nemen naar school. Daar is voor gezorgd. Ieder kind heeft zijn eigen tandenborstel op school.

Als uw kind thuis poetst met een elektrische tandenborstel dan krijgt uw kind poetsinstructie op die manier. Ook die kinderen krijgen hun eigen opzetborstel via het programma op school. U als ouder hoeft daar dus niets voor te doen.

Vergeet niet om 2 maal per jaar met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist te gaan voor controle. Mondzorg in Nederland is gratis voor uw kind. Het gaat ook niet ten koste van uw eigen risico.


Klik hieronder voor een instructiefilmpje in het Nederlands:Wilt u liever het filmpje bekijken in een andere taal? Engels, Turks, Arabisch of Berbers? Klik dan op onderstaande link!

http://www.tno-kindergebit.nlHeeft u liever de tips op papier?

Download de tips (link naar pdf)Ik steun het project Poetsj.

“Voorkomen is beter dan genezen”

www.txdejong.nl