Voor Scholen Home  >>  Voor Scholen

Laatste nieuws: In verband met het corona virus in Nederland zijn alle poetsinstructies aan kinderen op scholen tot nader order uitgesteld.

De komende 2,5 jaar doen 12 basisscholen mee aan het project Poetsj. Doel van dit professionele programma is kinderen op jonge leeftijd beter hun gebit te leren poetsen waardoor het aantal cariësbehandelingen verminderen. Ouders kunnen de vorderingen van hun kind via een digitaal platform volgen.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat beter poetsen kan leiden tot een afname tot wel 70% van gaatjes (cariës). Er valt dus nog veel winst te behalen!

Op de basisscholen waar de poetsinstructie plaatsvindt krijgen kinderen van groep 3 en 4 meerdere keren per jaar individuele poetsinstructie door mondhygiëniste Nynke de Jong. De instructie vindt plaats wanneer het de school uitkomt en duurt ongeveer 5 minuten. De individuele poetsinstructies vinden in een aparte ruimte op de school plaats. De kinderen worden om de beurt uit de groep gehaald en keren na de instructie weer in de klas terug. De lessen kunnen daardoor gewoon doorgaan.


Nynke de Jong maakt gebruik van een speciale verrijdbare kast. Tijdens de instructie zwaaien de deuren open. Wanneer er geen instructie plaatsvindt, neemt de kast weinig ruimte in.

De komende 2,5 jaar doet GGD regio Utrecht wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Daarvoor zijn er ook klassen die als controlegroep fungeren. Bij deze klassen vinden alleen metingen plaats en geen poetsinstructie. De mondhygiënist kijkt naar gaatjes, vullingen en tandplak. Deze metingen vinden plaats, tijdens schooltijd, in een aparte ruimte op school.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met mevrouw Nynke de Jong, Functionaris Gezondheidsbevordering van GGD regio Utrecht via ndejong@ggdru.nl